Aktuality

9. 12. 2019

Dárkové poukazy pod stromeček

Pokud si nevíte rady, jak obdarovat své blízké, můžete to jednoduše vyřešit dárkovým poukazem. Dárkový poukaz vystavím na konkrétní službu, produkt, kombinaci nebo je možné jen zaplatit částku a obdarovaný si již vybere z nabídky o co bude mít zájem. Bližší informace naleznete v sekci Nabídka služeb – Dárkové poukazy.

9. 12. 2019

Zdravé Vánoce

Matice Tolarů, Pistácie, Vánoční Cukroví

Za rohem máme opět Vánoce a opět na nás ze všech stran útočí informace, jak o Vánocích nepřibrat, co jíst, abychom nemuseli po novém roce běžet hned do posilovny, protože máme nějaké to kilo navíc, jak zdravě vařit, péct, konzumovat.

Jak si tedy Vánoce užít se vším všudy, ale zároveň se zcela neutrhnout ze řetězu a neřešit pak v lednu následky obžerství?

  1. Hýbejte se a nemusí se hned jednat o náročné tréninky, stačí svižná procházka, jakýkoliv pohyb se počítá. Dle počasí vyzkoušejte zimní sporty (jděte si zabruslit, zalyžovat, sáňkovat).
  2. S alkoholem opatrně. Přemíra alkoholu štíhlé linii zrovna nesvědčí, konzumujte proto alkoholické nápoje s rozumem. Vyšší dávky pak můžete kompenzovat intenzivním tréninkem.
  3. Trávicí obtíže. S horou jídla, které je převážně tučné, roste o vánočních svátcích i riziko, že vám bude prostě špatně. Jídlo si raději rozdělte na menší porce a myslete na to, aby nebylo jen tučné, zařaďte i nějakou tu porci zeleniny či kvalitní bílkoviny.
  4. Načasování jídel. V době volna míváme i volnější režim, a to se pak projeví i v pravidelnosti stravování. Určitě se vyplatí na to myslet i o Vánocích a nevystavovat tělo přílišným šokům, kdy se jí hodně nebo nevhodně.
  5. Cukroví a další sladké pochoutky konzumujte spíše v dopoledních hodinách, k odpolední svačině si pak pro sebe i pro návštěvu můžete připravit obložené mísy se šunkou, sýrem, zeleninou, vejci apod.
  6. Pitný režim. Nezapomínejte dodržovat pitný režim, pít obyčejnou vodu.

No a co když veškeré dobře míněné rady selžou? Troufám si říct, že se nic tak hrozného nestane. Vánoční svátky v celém roce zabírají jen asi 4 %. Mnohem důležitější je, jak se stavujete zbývajících 96 %, než když na pár dní ze svých pravidel slevíte. Dvě tři kila navíc zase nejsou tak dramatická, aby se to zase nedalo do pořádku.

15. 11. 2019

Dopady menopauzy na zdraví ženy

Menopauzou označujeme trvalé zastavení menstruace, klimakterium je období vyhasínání pohlavního cyklu ženy, kdy dochází ke kolísání hormonů. Přechod nastupuje mezi 45. – 55. rokem ženy. Co se vlastně v těle ženy děje? Je vhodné používat hormonální substituci?

Dochází k poklesu tvorby pohlavních hormonů estrogenů, snižuje se bazální metabolismus a tím i výdej energie. Snižuje se podíl aktivní svalové hmoty a naopak roste podíl tukové tkáně. To je také jedna z hlavních příčin, proč ženy po přechodu začnou nabírat na váze. Pokles estrogenů má také vliv na to, že se ženám ukládá více tuku v oblasti břicha. Ženy mohou trpět tzv. klimakterickým syndromem, kdy již začíná kolísat hladina estrogenu, obtíže bývají přechodné, trvají 1 – 2 roky, mívá je až 80 % žen. Typickými projevy jsou návaly horka doprovázené pocením, přírůstek váhy, otoky, změny nálad, nespavost, nepravidelná menstruace, bolesti hlavy, pocity na zvracení či zvracení, závratě.

Ženy v menopauze jsou více ohroženy osteoporózou a nemocemi srdce a cév. V ČR trpí každá třetí žena starší 55 let osteoporózou. Mezi rizikové faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění je vedle dlouhodobého nedostatku estrogenů i obezita, cukrovka 2. typu, vysoká hladina cholesterolu či krevních tuků, vysoký krevní tlak. Negativními faktory jsou také kouření, nevyhovující jídelníček a nedostatek pohybu. Další potíže, které na sobě může žena pozorovat, jsou snížená kvalita kůže, suchost, vypadávání vlasů, lámání nehtů. Ztenčuje se rovněž poševní sliznice, a to může být důvodem pro pálení, svědění, snížení poševní sekrece.

Období menopauzy je pro udržení si tělesné hmotnosti jedno z dalších kritických období v životě ženy. Velkou roli v tom hraje fakt, že hodně žen se nové situaci nepřizpůsobí a jejich energetický příjem je stále stejný, i když výdej je již nižší. V případě, že mají sedavý způsob života, nevhodnou skladbu jídelníčku a málo pohybu, váha pomalu ale jistě roste.

Hormonální substituce?

Podání chybějících hormonů je jeví jako nejjednodušší způsob jak tento problém vyřešit. Jsou tu však jistá rizika, která je třeba vzít v potaz: zvyšuje se riziko karcinomu prsu a kardiovaskulárních onemocnění. Kontraindikací jsou pak nádorová onemocnění prsu a dělohy v anamnéze, vysoké hladiny krevních tuků, skon k trombózám aj. Některé ženy hormonální substituci užívat nemohou nebo nechtějí.

A co fytoestrogeny?

Jsou studie, které potvrzují, že fytoestrogeny mají pozitivní účinky na metabolismus kostí, kardiovaskulární systém, nepříjemné projevy související s menopauzou a snižují riziko rakoviny prsu. Máme zde však i studie, které tyto pozitivní účinky nepotvrzují. V posledních letech však stoupá zájem o přírodní léčiva a fytoestrogeny spolu se zdravým životním stylem mohou být přínosné.

Fytoestrogeny jsou látky, které vykazují účinky podobné ženským pohlavním hormonům. Mezi nejvýznamnější patří izoflavony, které se nacházejí např. v sóji, v menší míře i v luštěninách. V našich podmínkách je významným zástupcem jetel luční, který se užívá v podobě doplňků stravy. Dále tu máme skupinu lignanů, které nalezneme ve lněném semínku, celozrnném pečivu, brusinkách, další jsou kumestany (luštěniny a růžičková kapusta) a stilbeny (červené víno, červené zelí, arašídy).

Přínos fytoestrogenů:

  • snížení frekvence a intenzity návalů při užívání 80 – 80 mg denně
  • stimulace pro kostní tkáň, prevence osteoporózy
  • pokles hladiny „špatného“ cholesterolu a krevních tuků
  • ochranná složka proti nádorovým onemocněním prsu
  • antioxidační účinek

Užívání fytoestrogenů by měly zvážit ženy, které mají potíže se štítnou žlázou.

Fytoestrogeny je možné užívat ve formě doplňků stravy nebo je zařazovat ve větším množství do svého jídelníčku. Jíst alespoň 5x týdně luštěniny a výrobky z nich a změnit jídelníček následovně:

  • vyvážená a pravidelná strava s dostatkem luštěnin, celozrnných obilovin, zeleniny a ovoce
  • střídmá konzumace masa
  • omezit příjem nasycených mastných kyselin
  • dostatečný příjem bílkovin: 1 – 1,2 g/kg tělesné hmotnosti na den
  • dostatečný příjem vápníku v množství 1000 mg/den a vitamínu D – 800 IU.
  • dostatečný pitný režim: 2 – 3 l/den.
  • omezený příjem alkoholu
  • pravidelná pohybová aktivita.

14. 10. 2019

Je rozdíl mezi hubnutím štíhlých a obézních lidí? Jak shodit poslední kila?

Možná to znáte. Zatímco Vy bojujete, co to jde, abyste shodila pár kilo nadváhy, Vaše silnější kamarádka ztrácí kila jak mávnutím kouzelného proutku. Shazování nadbytečných kilogramů jde obézním lidem zpravidla lépe, stačí drobná změna v jídelníčku, přidání pohybu a efekt se dostaví.

Proč tomu tak je?

Stravovací i celkový životní styl obézního člověka není ze zdravotního pohledu kdovíjak valný. Pokud se tedy rozhodne byť i jen pro drobnou pozitivní změnu, tělo na to většinou rychle pozitivně zareaguje. Samozřejmě také záleží na dřívějším přístupu k dietním opatřením. Pakliže v minulosti příliš a opakovaně neexperimentoval s hubnutím v podobě drastického hubnutí (příliš malý příjem energie) a jeho metabolismus tak není adaptován na nižší příjem, změna životního stylu přináší alespoň v počátku rychlé výsledky.

Někdy stačí vysadit jen sladké nápoje, nejíst před spaním, zařadit pohybovou aktivitu.

Zatímco člověk s normální váhou potřebuje pořádně zabrat, aby se dostal do tepové frekvence podporující spalování tuků, u obézního člověka to jde snadno, stačí svižnější procházka. Úsilí, které musí vykonat je mnohem vyšší, než tomu je u člověka s nižší váhou. Výraznější redukci váhy obézní lidé nejčastěji zaznamenávají v prvních třech měsících, poté se hubnutí zpomaluje. Je třeba si však uvědomit, že nemizí jen tuk, ale také voda, kterou tělo do té doby zadržovalo.

Člověk s normální váhou je na tom podstatně hůře. Zpravidla je jeho stravování i pohyb vnímán jako zdravý, změny v jídelníčku proto nebývají tak zásadní, je proto obtížnější nastavit hubnoucí režim tak, aby nebyl příliš omezující a byl dlouhodobě udržitelný. Někdy je člověk přesvědčen o tom, že vše dělá správně, a to jak v jídle, tak v pohybu a podivuje se nad tím, že hubnutí nepřichází….. V tomto případě je vhodné se obrátit na odborníka a zkonzultovat s ním stravovací i pohybový režim. Je však důležité, vše si řádně zapisovat (především co vše se sní a vypije vč. každé maličkosti).

Ještě zhubnout poslední tři kila…., asi to znáte všichni. Máte perfektně sestavený jídelníček, sportovní aktivitu přesně rozplánovanou od trenéra, ale pořád nic. Ručička váhy se ustálila na určité hodnotě a dolů to již nejde… Možná chcete po svém tělu příliš a nutíte ho do váhy, která pro něj není přirozená. Nezoufejte, i když se vám již nepodaří vysněná kila shodit, můžete se soustředit na zpevňování těla. Pevné a pružné tělo totiž působí štíhlejším dojmem.

12. 9. 2019

Pozvánka na přednášku

Srdečně Vás zvu na přednášku „Makám na sobě, ale nehubnu!“

Budete seznámeni s faktory ovlivňující úspěšnost hubnutí, dále s postupy, jak hubnutí nastartovat a jakými způsoby lze řešit chronickou obezitu.

Kdy: 13. 11. 2018 v 16:00 hod.

Kde: Úřad práce Náchod

Přednáška je v rámci Týdne vzdělávání dospělých, je ZDARMA.

Účastníci přednášky získají 50% slevu na diagnostiku složení těla.

12. 9. 2019

This image has an empty alt attribute; its file name is fitness-3167418__3401.jpg

Dieta vs. cvičení – co je účinnější?

Pokud se rozhodneme hubnout, je nám jasné, že abychom dosáhli snížení váhy, je nutné, aby náš výdej byl vyšší než náš příjem. Docílíme toho jednak tím, že se začneme více hýbat a jednak tím, že změníme jídelníček. Co je ale účinnější? Proč se nám zhubnout nedaří? Když se řekne dieta, představíme si zpravidla odříkání oblíbeného jídla, omezování v jídle, málo jídla apod. Pro někoho je i slovo pohyb spojen s dřinou, bojem, prostě s negativními emocemi. Pokud však chceme dosáhnout trvalé změny, je třeba, abychom se změnou měli spojeny pozitivní emoce.

Když si zvolíme nějaký typ diety, zpravidla se těšíme na to, až skončí. Čím více je radikální, tím více nás to stojí úsilí a o to více se těšíme, až náš dietní režim pomine. Obdobné je to i s pohybem. Když se objeví nějaká pohybová novinka. Tělo, které není zvyklé na pravidelný pohyb, začne „stávkovat“ a nás to přestane bavit. Je prokázáno, že jen to chování, které je odměněno a posíleno se také udrží.

V energetické bilanci hraje pohyb výrazně menší úlohu než úprava jídelníčku. Pravdou však je, že vhodně zvolený pohyb (optimální intenzita a frekvence) může vést k navýšení svalové hmoty a tím ke zrychlení bazálního metabolismu, což už má při hubnutí význam. Pohybová aktivita není vhodná jen pro naši tělesnou schránku, ale ovlivňuje rovněž psychiku, náladu. Začlenění pohybu do života má většinou pozitivní důsledky i ve změně životosprávy. Lidé, kteří sportují, více přemýšlí o svém jídelníčku, inklinují ke zdravějším potravinám, zjišťují si více informací o výživě apod.

Co je těžší – úprava jídelníčku nebo pohyb?

Pro ženy je zpravidla jednodušší upravit jídelníček, než se začít pohybovat. Pro muže je to tak půl napůl. Roli v tom jistě hraje fakt, zda dotyčná osoba sportovala již dříve, nebo ne. Pro lidi, kteří nikdy nesportovali a měli k pohybu spíše odpor, bude náročnější včlenit do svého života nějakou pohybovou aktivitu, než pro lidi, kteří mají ke sportu pozitivnější vztah. Ať se již redukce hmotnosti bude týkat většího pohybu nebo úpravy jídelníčku, vždy by měl být cíl reálný, dílčí, konkrétní. Není třeba dávat si hned zpočátku striktní omezování nebo „propadnout“ nějakému sportu (který nás za nějaký čas třeba nebude bavit).

Pro samotnou redukci váhy, má větší význam snížení energie díky úpravě jídelníčku, než zvýšení energie samotnou pohybovou aktivitou.

Vhodně sestavený jídelníček a optimální pohyb Vás dovedou nejen k úbytkům kilogramů, ale také zvýší kvalitu života.

  1. 8. 2019

Hladovka vs. půst

Diety, při kterých se hladoví – přínos či riziko pro naše zdraví?

Při hladovce se nejí, pouze se přijímají tekutiny. Tělo je bez jakéhokoliv zdroje energie, v prvních dnech se spotřebují zásoby glykogenu, který má vliv na výkon organismu. Čím méně jej máme, tím je náš pohyb i myšlení pomalejší. Tělo se tak dostává do ketózy – spotřebovává tuky. Pokud se to však s ketózou přežene, můžeme se dostat již do fáze hladovění. V případě, že tělo začne jako zdroj energie využívat bílkoviny, je k poškození buněk jen krůček. Detoxikaci organismu, při které minimalizujeme příjem potravy, bychom měli vždy zvážit, případně se poradit s lékařem. Dvojnásob to platí u lidí, kteří nejsou zcela zdrávi, užívají nějaké léky nebo mají jiná zdravotní omezení.

Při půstu dochází spíše k omezení určitých druhů potravin, při přerušovaném půstu se pak prodlužuje délka mezi posledním jídlem dne a prvním jídlem dne následujícího. I při půstu mohou nastat zdravotní komplikace. Každý z nás reaguje jiným způsobem. Někdo snáší půst dobře a i po něm vnímá spíše zlepšení, někdo naopak při půstu trpí a ani po něm se necítí dobře.

V případě, že se vám dělá špatně proto, že jste např. vynechali hlavní jídlo a delší dobu v průběhu dne jste nejedli, nemusí pro vás být držení půstu tou správnou volbou. Člověk se snadno může dostat do stavu hypoglykémie – snížení hladiny krevního cukru v krvi.

Vyvážená strava

Maso, luštěniny, ovoce a zelenina – jídelníček by měl obsahovat dostatek živin a vitamínů. Základem je pestrá strava.

Všeho moc škodí, se žádnou, i sebezdravější, potravinou by se to nemělo přehánět.

Pokud přece jen chcete vyzkoušet odlehčený den, zkuste pít čistá kefírová mléka či jíst obyčejné bílé jogurty – obojí vám zajistí dostatek bílkovin i tuků, navíc ještě vápník a prospěšné probiotické kultury.

Stravování 5:2

Stravování tohoto typu spočívá v tom, že 5 dní v týdnu se omezujete (příjem je pod 500 kcal denně) a 2 dny v týdnu jíte bez omezení. Riziko tohoto typu stravování spočívá v následném přejídání, rozhození metabolismu, bolestech hlavy, stresu aj., může dojít i k poruchám příjmu potravy.

Předtím, než se pro nějakou dietu rozhodnete, zjistěte si o ní co nejvíce informací z odborných zdrojů, odborníků na výživu či ze strany lékaře.