Jak si sestavit jídelníček a shodit (nejen) covidová kila?
Kdy: 8. 9. 2021
Kde: Občanské poradenské středisko, o. p. s., Komunitní kavárna ClubCafé Pessoa, Československé armády 543, Hradec Králové
Obsah přednášky:
Přednáška byla zaměřena na praktické sestavení vlastního jídelníčku. Účastnící se naučili spočítat svůj optimální energetický příjem a upravit jej dle nastavených cílů vč. rozložení jednotlivých makroživin. Seznámili se s jednotlivými makroživinami a naučili se je efektivně zařazovat do jídelníčku. Získali návod, jak číst správně etikety potravin a jak se vyznat v energetické tabulce, jakých chyb se při hubnutí vyvarovat a jaké mýty kolují v souvislosti s hubnutím.
Co je lepší koupit? Máslo nebo kokosový tuk? Srovnání vybraných potravin a jak číst etikety
Kdy: 16. 1. 2020
Kde: Mateřské centrum Cvrček, Kostelec nad Orlicí
Obsah přednášky:
Posluchači byli seznámeni s vybranými potravinami, u kterých došlo ke srovnání s ohledem na nutriční výhody, které nabízejí. Posluchači si odnesli cenné rady, jak se vyznat v obalech potravin, jak správně číst a pochopit tabulky výživových hodnot. Podle jakých kritérií vybírat potraviny z pohledu zastoupení jednotlivých makroživin.
Makám na sobě, ale nehubnu
Kdy: 13. 11. 2019
Kde: Úřad práce Náchod – v rámci Týdne vzdělávání dospělých
Obsah přednášky:
Posluchači byli seznámeni s faktory ovlivňující úspěšnost hubnutí, byli seznámeni s postupy, jak hubnutí nastartovat a jakými způsoby lze řešit chronickou obezitu.
Je nutné jíst 5x denně?
Kdy: 6. 12. 2018
Kde: Občanské poradenské středisko, o. p. s., Komunitní kavárna ClubCafé Pessoa, Československé armády 543, Hradec Králové
Obsah přednášky:
Posluchači byli seznámeni s obecnými informacemi o makroživinách a mikroživinách ve výživě. Dozvěděli se, zda je potřeba jíst 5x denně, jakou úlohu hrají v jídelníčku přílohy a jak si rozložit svůj denní příjem energie do celého dne. Získali informace o sacharidech v souvislosti s pohybovou aktivitou a jak se stravovat při práci na směnách a jaké si vybrat jídlo ve fast foodu, když není čas se najíst.
Diagnostika složení těla (základní a komplexní)
Kdy: 15. 11. 2018
Kde: Parkány 466, Náchod
Jaké hodnoty se měřily:
Aktuální hmotnost, % tuku, aktivní svalové hmoty, vody. Metabolický věk, bazální metabolismus, viscerální tuk, rychlost metabolismu – základní diagnostika.
Komplexní diagnostika – základní + zhodnocení stávajícího jídelníčku a doporučení na úpravu jídelníčku a na vhodnou pohybovou aktivitu.
Trendy v hubnutí
Kdy: 14. 11. 2018
Kde: Úřad práce Náchod – v rámci Týdne vzdělávání dospělých
Obsah přednášky:
Posluchači se dozvěděli o současných trendech v hubnutí (nízkosacharidové stravování, přerušovaný půst, paleodieta aj.), současně získali informace o výhodách a nevýhodách těchto způsobů stravování.
Diagnostika složení těla
Kdy: 10. 11. 2017
Kde: Parkány 466, Náchod
Jaké hodnoty se měřily:
Aktuální hmotnost, % tuku, aktivní svalové hmoty, vody. Metabolický věk, bazální metabolismus, viscerální tuk, rychlost metabolismu.
Návštěvníkům byl zhodnocen stávající jídelníček a získali doporučení na úpravu jídelníčku a na vhodnou pohybovou aktivitu.
Jím zdravě, ale nehubnu, mýty o tzv. zdravých potravinách aneb co mám vlastně jíst?
Kdy: 6. 11. a 9. 11. 2017, 22. 1. 2018
Kde: Úřad práce Rychnov n. K. a Úřad práce Náchod – v rámci Týdne vzdělávání dospělých, Mateřské centrum Cvrček, Kostelec nad Orlicí
Obsah přednášky:
Posluchači získali informace o tzv. „zdravých“ potravinách jakou jsou light výrobky, tmavé pečivo, džusy musli tyčinky aj.), byly seznámeni s testem různých druhů tyčinek (proteinové, musli, raw), také se dozvěděli o potravinách, které jsou sice zdravé, ale nemusí být vhodné (velké množství) pro redukci hmotnosti (ovocná smoothie, oříškové pomazánky aj.). Účastníci přednášky získali poznatky o dalších mýtech-potravinách, které jim mohou bránit v redukci hmotnosti.